Покрития мост
Уникален е и Покритият мост над река „Осъм”, който свързва новата част на града с архитектурно-историческия резерват "Вароша". Той е единственият по рода си на Балканския полуостров. Построен е през 1874 година от българския архитект Никола Фичев (познат още като Уста Кольо Фичето) по молба на ловешкия занаятчия Исмаил, а в строежа се включват и много от жителите на Ловеч. Първоначално мостът e изграден изцяло от дърво, без метални части, като при сглобките са използвани дървени клинове. Дължината му е била 84 метра и разполагал с 6 отвора. Във вътрешността са били устроени 64 малки дюкянчета. Мостът се е осветявал от газови фенери. През 1925 година той изгаря почти до основи. Шест години по-късно на негово място са изградени нов железобетонен покрит мост, който разполага с три отвора и 40 дюкянчета, а между тях минава асфалтиран автомобилен път.
    Преди повече от 30 години, след реконструкция, мостът придобива днешния си вид, който е много близък до първия вариант, дело на Кольо Фичето. Шосето е заменено с пешеходна алея, около която се разпростират 14 магазинчета и две сладкарници. Тук гостите могат да опитат вълшебното бяло сладко.
   Мостът е основна атракция за гостите на Ловеч, а магазинчетата в него предлагат всевъзможни сувенири, свързани с региона, картини, глинени съдове, скулптури, облекло и музика.

изработка www.pushka.eu