Празник на Сливата
В село Орешак се провежда и празник на Сливата и Сливовата ракия. Празникът се организира в последната събота на месец септември и събира хора от близо и далеч, които идват да дегустират, да покажат своята продукция и да се повеселят. Провеждат се състезания за най-добра сливова ракия, а отличилите се се награждават със специално изработен медал във формата на слива. Монасите от Троянския манастир също имат своя продукция, но тя се отличава с букет от аромати и мекота, заради вложените билки в нея. Характерно за манастирската ракия е, че е запечатана в бутилки с червен восък, а в нея има стрък риган. Друга интересна традиция в селото е, че когато се роди дете, специално за него се запечатва бутилка сливова ракия. Тя се отваря едва, когато детето навърши пълнолетие.
   Село Орешак е осеяно с изоставени махали, в които обаче все още е запазен жив възрожденският дух. Ако тръгнете по планинския район, няма как по пътя си да не срещнете някой възрастен човек нарамил на гърба си торби със съчки или гъби, набрани от щедрите гори. Една от старите и същевременно най-запазени махали е „Баба Стана”. Тя се е сгушила между няколко връхчета, обрасли с гори, в малка падина с извори. Могат да бъдат видяни запазени старинни къщи във възрожденски стил. Тук се намира и един нов християнски храм, построен от Джон Бризби. Той е кралски съветник на Елизабет Втора и внук на най-богатия българин - Константин Хаджикалчев. Възстановянето на къщи в махалата за него се е превърнало в призвание. Сам казва, че тук е най-красивото място на света. Бащата на Константин - хаджи Калчо Дренски е роден в махала „Баба Стана”. Джон Бризби продължава дарителската традиция на своите предци в Троянския край. Всяка година в училищата от град Троян се раздават награди "Джон Бризби" на най-добрите ученици. Едновремешното училище в махалата, реставрирано с финансовата подкрепа на кралския съветник, днес е място, където се провеждат ученически лагери.
 Махалата „Баба Стана” е създадена от вдовица на име Стана. Тя, заедно с дванайсетте си деца - 6 момичета и 6 момчета - се премества от Троян в местността, където в момента се намира махалата. По това време имало много грабежи и безчинства на турците в града. Жената и многолюдната й челяд тук намират убежище. Когато идва време махалата да бъде наименувана, като разраснало се селище, се избира името „Баба Стана”.

изработка www.pushka.eu