Троянския музей

Музеят на народните, художествени занаяти и приложните изкуства в Троян е пръв по рода си в страната. Открит е през 1968 година и до днес отразява, изследва и популяризира археологически, краеведски, исторически и етнографски феномени от троянския регион. През последните години е цялостно обновен, а сградата му е първата след Освобождението в Троян – издигната от тревненския майстор Уста Генчо Кънев. В нея последователно са се помещавали класното училище, после съдът и Народната банка, пощата и общината.

 
 В двора на музея, превърнат в лапидариум, се пазят част от находките от Римската пътна станция и крепоста „Состра”. И тъй като дворът на музея е отворен, те могат да бъдат видени дори извън работното му време. Изобщо – тук се съхраняват намерените в района на общината старини, свидетели на далечни епохи.
 В четири от музейните зали се проследява развитието на занаята, превърнал се в емблема на град Троян - грънчарството. Изложени са образци и от други традиционни за региона занаяти: дървообработване, коларо-железарство и металообработване, резба и иконопис, кафтанджийство, тъкачество, калпакчийство и мутафчийство. Пресъздадени са автентични грънчарска и работилничка за бъклици – така, сякаш майсторите ей сега ще влязат и ще подхванат работата си. Възстановени са и стаите от горния кат на троянската възрожденска къща – къщито с огнището, водника, паралията и собата с люлката, раклата и домашния иконостас. Показани са характерните облекла на невестата и девойката, на момъка и мъжа, живели някога по тия места. Атрактивно е представена и Троянската чаршия, която в миналото - заедно с пазара – е била занаятчийският и търговски център на града.

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства и другите забележителности в Троян са част от движението 100 национални туристически обекта.


изработка www.pushka.eu