Национално изложение
Село Орешак се слави и с единственото в страната Национално изложение на народните и художествени занаяти. Изложението е създадено през втората половина на XX в., но има дълга предистория. Още през втората половина на XIX в. край Троянския манастир, на храмовия празник на светата обител се събирали майстори от цяла България да представят своите произведения. Така се поставя началото на занаятчийски панаир, който по-късно става един от най-големите занаятчийски панаири в България.
 В средата  на  миналия век се възобновява интересът към народните занаяти. През 1967 г. майсторите-занаятчии се обединяват в Задруга на майсторите и през 1971 г. се открива Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата.
Център на художествените занаяти става Орешак, защото селото носи духа и традициите на едни от най-добрите занаятчии и изкусни майстори в България. Самото изложение има за цел да представя народните и художествените занаяти и  да ги популяризира.
 През 1978 г. се поставя началото  на  международното участие в изложението, а през 1981 г. се провежда и първата международна изложба. Изложението е построено  на площ от 50 дка и разполага с осем изложбени и една конферентна зала. Общата изложбена площ е 4500 кв. м. и освен постоянната експозиция, тук се осъществяват много национални и международни изложби.
 Във всяка една от залите можете да се насладите на  уникалните произведения на  занаятчийството и  изкуството. Разходката из панаирните палати ще остави трайни впечатления у вас. Огромните пана, изящните дърворезби ще ви накарат да затаите дъх, а шарените домашни терлички, ръчно изработените китеници, рогозки и веселите черги ще стоплят душата ви. Няма как да не се възхитите на медните съдове, уникалната керамика, накитите и гиздавите плетива и бродерии. Изложени са и шедьоври на ковашкото изкуство. Ако пък искате да си купите нещо за спомен, можете да го направите веднага. Изложението на художествените занаяти работи целогодишно, без почивен ден.

изработка www.pushka.eu