Троянският манастир
Троянският манастир е безспорно най-голямата културна и историческа забележителност на село Орешак. Стари писмени източници твърдят, че троянската обител е основана през XVII век, от заселил се на това място отшелник, но е възможно това да е станало и няколко века по-рано. През 1835 година, с финансова помощ и дарения от местното население, е построена манастирската църква. Тя е уникален паметник на българската църковна архитектура от онова време. През 1865 година е изградена и кулата-параклис в двора на манастира. Стените и сводовете на централното църковно помещение, предверието и околовръстната галерия са изцяло покрити със стенописи, създадени от самия художник и иконописец Захарий Зограф в средата на XIX век. Забележителен е автопортретът на зографа, а също и галерията с портрети на ктитори, библейски сцени, образите на светите братя Кирил и Методий и други. Манастирът е бил известен книжовен център и истинско революционно средище в средата на 19 век. Тук е бил основан революционен комитет от Левски, в който са участвали всички монаси. За тези времена свидетелства музеят на Апостола в манастира. Там се намира скривалището на Левски, в което през ниша в гардероб е минавал през тавана и излизал в гората. Интересен факт e, че „пътят на Левски” от Троян до манастира е минавал точно пред портите на Власковската къщa.
 Възхищение в църквата буди дърворезбованият иконостас, изработен от новоселския майстор дърворезбар Никола Матеев. Истински културни ценности представляват и многобройните манастирски икони. Част от тях са дело на иконописци от Самоковската школа, от която е братът на Захарий Зограф - Димитър Зограф. В богатата манастирска колекция има творби на тревненските иконописци, икони от различни векове, но най-впечатляващата измежду тях е чудотворната икона „Света Богородица Троеручица”. Иконата е свързана с легенда, която старите хора разказват и до днес: "Образът на чудотворната икона на "Св. Богородица Троеручица" бил разпространен в много православни страни. През XVII век, когато в Троянския Балкан се заселил монах българин, неизвестен по име, заедно с единствения си ученик, на път за Влахия тук дошъл атонски монах, който понесъл със себе си чудотворна икона на "Св. Богородица Троеручица". Колкото пъти в последствие правил опити да си тръгне, иконата неизвестно как все се връщала обратно в манастира. Затова накрая той я оставил тук, а от основаването на светата обител и до днес чудотворната „Света Богородица Троеручица” е храмова икона на Троянския манастир.
 Всяка година на 15 август, когато е храмовият празник, чудотворната икона предвожда литийното шествие. Освен изнасянето на иконата, на същия ден тук се провежда и ежегоден панаир, разположен от двете страни по пътя, който води към манастира. Панаирът продължава цяла седмица и събира хиляди хора, които идват с надежда да докоснат чудодейната икона. Смята се, че тя притежава свръхестествени сили да изцерява.

изработка www.pushka.eu