Власковската къща
“Власковската къща” се намира в махала „Калчовска”, в живописното село Орешак в Троянския Балкан. Къщата е построена през 1808 г. в характерния възрожденски стил и два века по-късно е реставрирана. Запазен е изцяло архитектурният й облик като е постигната пълна автентичност. Интериорът е богато орнаментиран, a колекцията от старинни мебели и предмети на бита от онова време създава домашен уют на стара българска къща.
„Власковската къща” представлява ансамбъл от три самостоятелни постройки с изглед към Балкана. Най-голямата къща е на два етажа. Долният етаж е обширна механа с камина, кухня, три миндера, баня и тоалетна. Някога тук е била дърводелската работилница на дядото на сегашния собственик. Плотът на кухненския бар е от цяло полирано парче дъбово дърво. Масата е с плот от монолитна плоча градешки камък. Приятели са изографисали възрожденски стенописи, а лавици са събрали прекрасна колекция от троянска керамика и антикварни вещи. Просторното поемещение се отоплява с камина от грубо дялан камък.
На горния етаж са разположени спалня с широк миндер, дневна стая с кухненски бокс и два миндера, баня, тоалетна и просторна веранда. До него се стига по външни стълби, запазени в автентичния си вид. Дневната е обзаведена с дървена трапезария и малка кухненска част. Кабинетът е с шкафове и секретар от XIX век. Леглото напомня едновремешните миндери - върху дървен подиум са поставени удобни матраци, достатъчно широки, за да спи тук цяло семейство. Оригиналният виенски стол пък свърза двете зони, ситуирани в едно помещение.
Широката маса, пейките и площадката пред къщата са от камък. Тук двата най-разпространени материала са камъкът и дървото като в съчетанието им се ражда онзи неповторим стил на строителството, който наричаме балканската къща. В непосредствена близост е малка къща, обособена в две гостни стаи.
Третата къща е съчетание на модерен и старинен стил. Тя разполага с хол и трапезария, спалня и баня. Мебелите в дневната са със съвременен дизайн, но изработени от съзнателно състарени материали. Подът също е от състарена дървесина. Отоплението е решено с модерни стенни лъчеви печки. Стръмна стълбичка води към някогашния таван, където сега е спалнята. Вратите към двете гардеробни помещения са в един стил - едната е старинна, а другата дърворезбована. Отворена е капандура на покрива, откъдето вечер надничат звездите. Почти нищо в къщата не е правено от майстори, освен специалните поръчки. Повечето от интериорите са създадени от самия собственик на този дом.
За да съчетаете почивката си, без да нарушите спортната си програма, е на разположение фитнес център с парна баня. Под нивото на къщата, между каменни стени отлежава богата колекция вина за ценители. В атмосфера на рицарски романтизъм можете да се насладите на вина от цял свят. Интересното тук е, че - вместо на рафтове - бутилките са поставени в глинени съдове.
На двора ще намерите лятна кухня с автентична пещ, в която можете да приготвите дори и герьовско агне и да го споделите с приятели на каменната маса. Романтичната вечер да завършите в шестместно джакузи. Над вас ще бъде само най-яркото звездно небе. Утрото във „Власковската къща” започва с песента на косовете и домашна закуска.

изработка www.pushka.eu